Svalbard dag 2

Gick upp tidigt i morse, kollade ut genom fönstret och det kändes som om det var mitt i natten, helt kolsvart ute. Vi gick och åt frukost på Svalbar och tog en promenad genom hela byn. Solen gick upp under horisonten så det blev faktiskt ljusare än vad jag hade trott. Inte dagljus men ändå ganska ljust. Förmodligen så är det så för att det bara är i början av polarnattsperioden. 

Vi hade bokat in oss på en sightseeing tur klockan 10:00 med Maxi Taxi. Det kom en stor taxibuss till hotellet, chauffören var supertrevlig och sen började två timmars guidning på norska om Svalbards historia och om hur de lever här, om isbjörnar och allt annat man kan tänka sig! Så om ni åker hit är det ett måste.

Här på Svalbard så får man inte både födas och dö. För att kunna bo här så ska man vara självförsörjande, man ska jobba och kunna leva på sin lön. Det finns ingen tillgång till A-kassa eller liknande. De flesta som dör här ändå, för det händer ju. Dör i olyckor, det är skoterolyckor, snörasoluckor osv. De betalar ingen moms och skatten ligger på ca 14%. Det bor ca 2000 människor här och och det finns 3 dagis (!) Det bor ungefär 40 olika nationaliteter här och de som är flest är norrmän, ryssar, svenskar, thailändare och fillipiner. Alla länder som har tecknat svalbardtraktaten är välkomna att bosätta sig här. 

Vi åkte runt hela Longyearbyen, och sen ut till adventdalen, och till sist upp till fröbanken som ligger ovanför flygplatsen. Guiden pratade på för fullt i två timmar och han var riktigt intressant att lyssna på, jag hade kunnat åkt runt i två timmar till. 

Vi gick även till Svalbards muséet för att kolla in det, och där så var det en svensk kvinna som föreläste om en polarexpidition som misslyckades 1897 på Vitön. Så där satt vi och lyssnade och sen gick vi tillbaka till hotellet. 

Nu tar vi det lugnt och väntar på ett besked om morgondagen och om våran utflykt blir av eller ej. Blir den av så blir det en lugn kväll, blir det inte av så blir det förmodligen Halloweenfest på Kroa. 




78north arctis longyearbyen svalbard
1 kommentar